Totaal aantal pageviews

woensdag 30 maart 2011

Dit lijkt me toch ook wel iets voor Tresoar!

In een eerder blog heb ik hier ook al eens over geschreven, lijkt mij toch ook wel iets voor de firma Tresoar.

Bron: website Omrop Fryslan

De earste byienkomst fan 'e ynternet Academy Noord yn WTC Expo yn Ljouwert luts woansdei in soad publyk. David Nieborg, social media-adviseur fan Barack Obama, wie de meast opfallende sprekker. Nieborg wie nau belutsen by de demokratyske ferkiezingskampanje fan Obama.

Academy Noord is in inisjatyf fan in pear Fryske IT-bedriuwen. Leden kinne in 'stoel' keapje foar in lytse 500 euro en dêrfoar meidwaan oan seminars en workshops yn Gameship Ljouwert. Der binne oant no ta al 250 'seats' ferkocht oan beliedsmakkers en marketing- en kommunikaasjesaakkundigen út oerheid en bedriuwslibben. Social media, sa as Hyves en Twitter, wurde hieltyd populêrder by Fryske ûndernimmers.

maandag 28 maart 2011

VS financieert wisknop voor mobieltjes


De Amerikaanse regering ontwikkelt mobiele apps waarmee activisten in dictaturen op afstand hun telefoons kunnen wissen.

Ook kunnen ze met de 'mobiele paniekknop' noodmeldingen naar andere activisten sturen, meldt persbureau Reuters. De app is een van de technische middelen die het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken promoot onder activisten in onder meer het Midden-Oosten en China. Het initiatief is onderdeel van een Amerikaanse campagne voor meer internetvrijheid in totalitaire regimes.

Amerika heeft tot nu toe technische trainingen aan meer dan vijfduizend activisten gegeven, aldus de Amerikaanse staatssecretaris voor mensenrechten, Michael Posner. Dat educatie nodig is, bleek recent tijdens een training in Beiroet. Op de computer van een Tunesische activist is toen een keylogger ontdekt, waarmee alles wat hij typte doorgestuurd zou zijn naar geheim agenten. Een Syrische activist bleek honderd virussen op zijn computer te hebben.

Subsidies

De VS heeft 50 miljoen dollar begroot voor de promotie van nieuwe technologie voor activisme. De focus ligt daarbij op technieken om de overheidscensuur te omzeilen en middelen om communicatie en gegevens te beschermen. "We geven subsidies aan een groep technologieleveranciers. We handelen als durfkapitalisten (venture capitalists). We zijn op zoek naar de meest innovatieve mensen die hun technologie en expertise kunnen toepassen voor de doelgroep die we proberen te beschermen", aldus Posner.

Twitter

Als onderdeel van de campagne heeft de VS in 2009 aan Twitter gevraagd een geplande update uit te stellen, omdat Iraniërs die protesteerden tegen de omstreden verkiezingsuitslag daar last van zouden kunnen hebben. De VS heeft ook overleg gevoerd met China over de censuur van Google. Het land is verder Twitter-feeds in het Arabisch, Farsi en Hindi gestart.

Al-Qaida

De technieken die de Amerikaanse regering laat ontwikkelen kunnen ook nuttig zijn voor terroristen of drugsbendes, geeft Posner toe. "Feit is dat Al-Qaida waarschijnlijk zijn eigen manieren heeft om deze technologieën te verzamelen. Ons doel is hier om de mensen te beschermen die op een vreedzame manier werken voor de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting."

dinsdag 15 maart 2011

Regionaal Archief Tilburg past openingstijden aan

Getriggerd door het bericht op het blog van collega Otto Kuipers, ben ik even gaan kijken op de site van het R.A.T. Hier is sprake van een hele andere vorm van dienstverlening die men gaat aanbieden. Toch goed om hier kennis van te nemen.

Bron: website Regionaal Archief Tilburg


Vanaf 1 maart 2011 wijzigt Regionaal Archief Tilburg de openingstijden. Van vier dagen vrije toegang gaan we naar twee dagen vrije toegang: dinsdag en vrijdag. Op woensdag en donderdag gaan we niet dicht, maar focussen we ons meer op de digitale dienstverlening en op het ontvangen van (onderwijs)groepen en cursisten.

Waarom deze aanpassing?
De digitale revolutie in de overheidsadministratie en bij de gebruikers verplicht Regionaal Archief Tilburg de bakens te verzetten. De digitale (overheids)archieven van de toekomst vereisen een andere manier van werken voor een archiefinstelling en de gebruiker rekent steeds vaker op een digitaal aanbod van informatie. Regionaal Archief Tilburg is zich bewust van zijn veranderende rol en betekenis en wil archiefmateriaal zo toegankelijk en vindbaar mogelijk maken.

Daarnaast is het archief zich bewust van zijn positie als kenniscentrum. Maar het archief wil meer dan passief faciliteren en beschikbaar stellen. Het wil kennis delen, bezoekers actief laten participeren en samen met hen de informatie waarover het archief beschikt verrijken. Deze gebruikersparticipatie gaan we in de komende jaren stimuleren. Het middel om optimaal van deze nieuwe mogelijkheden gebruik te maken is het digitaliseren van archiefmateriaal.

De transformatie naar grotere digitale bereikbaarheid en beschikbaarheid vraagt een andere invulling van de rol- en taakverdeling van de archiefmedewerkers. Het communitymanagement, waarbij het archief steeds meer interactie zoekt via digitale platforms, is daar de belangrijkste exponent van. Om die nieuwe taken te vervullen is het noodzakelijk om het onderzoekerscentrum twee dagen te sluiten.
Onder het motto “Alle bezoekers tellen mee” gaan we onze aandacht deels verleggen naar de groep digitale bezoekers.

Wat gaan we doen?
* De sterke groei van digitale bezoekers heeft zich nog niet vertaald naar meer urenbesteding aan deze groep klanten. In 2011 start Regionaal Archief Tilburg met een chatpilot die daar op wil gaan spelen.
* Het Archief gaat meer in projecten met vrijwilligers werken en heeft daar meer beschikbare uren en fysieke ruimte voor nodig.
* Het leiden van en deelnemen aan community's is beter uit te voeren door een flexibele inzet van uren. Het archief gaat een wiki gebruiken als publicatieplatform voor websitebezoekers en gaat daar ook actief in participeren.
* Het archief gaat cursussen overdag aanbieden op de woensdag en donderdag.
* Het ontvangen en begeleiden van onderwijsgroepen en onderzoeksgroepen kan het archief beter faciliteren op woensdag en donderdag. Er zijn medewerkers aanwezig en beschikbaar om inhoudelijke ondersteuning te bieden.
* Onderzoekers die bezig zijn met scripties, dissertaties of publicaties en een deadline hebben, kunnen op afspraak op drie of vier dagen komen voor hun onderzoek.
* Enkele gemeenten waar we voor werken willen de dossiers die ze uit hun archief lenen graag gedigitaliseerd aangeleverd krijgen. Deze service wil het archief graag leveren. De gedigitaliseerde bestanden kunnen in een later stadium ook voor niet ambtelijke bezoekers beschikbaar komen.


De aantallen fysieke en digitale bezoekers van de afgelopen jaren ondersteunen deze wijziging in openingstijden.

Bezoeken Onderzoekers-
centrum * 
Behandelde e-mails Unieke bezoekers website Totaal bezoeken website Aantal webpagina´s bekeken
2007 3722 1716 ** ** **
2008 3343 2500 ** ** **
2009 3229 3241 118.058 367.807 7.942.554
2010 2821 4311 122.244 359.999 8.340.755
*  exclusief onderwijsgroepen en activiteiten
** geen gegevens beschikbaar volgens zelfde statistische meting


Hoewel we ons realiseren dat het wennen zal zijn aan de verminderde openingstijden, verwachten wij dat al deze mogelijkheden extra service bieden aan de vele bezoekers van Regionaal Archief Tilburg.

Meer hierover is te vinden op het weblog (algemeen artikel), weblog (artikel over de cijfers) en in het persbericht.

zondag 6 maart 2011

De eerste helft is gespeeld; nu de tweede helft!

"Sociaal" zijn en de bereidheid informatie te "delen" zijn de kernbegrippen waar het in web 2.0, sociale media en de cursus 23 dingen om gaat. De insteek van de cursus was tweeledig: wat kun je er privé mee, maar ook wat kan de organisatie waarvoor je werkt hier nu eigenlijk mee? Dus toch een beetje de wereld ontdekken via 23 dingen. Om met het eerste te beginnen, ik heb veel nieuwe dingen geleerd. Voor oktober 2010 was ik al actief op de sociale media, kende ik You Tube, Flickr etc. maar had bijv. nog nooit geblogd, me geabonneerd op feeds, twitter en LinkedIn bekeken etc. Van nature heeft de mens angst voor het onbekende. In de tijd dat de eerste treinen gingen rijden in Engeland, was men bang dat koeien geen melk meer zouden geven en dat de hersenen van mensen die sneller reden dan 30 kilometer per uur zouden exploderen!! Je raakt echter alleen vertrouwd met nieuwe technologie, als je jezelf toestaat die te verkennen. Door deze cursus werden we daartoe min of meer "gedwongen." Niet alles wat we bekeken hebben was en is bruikbaar voor Tresoar. Er zal gericht een keuze moeten worden gemaakt op welke onderdelen we in de toekomst gaan inzetten, om daarmee de historische schatten van Tresoar verder te promoten. Ook bij de bouw van de vernieuwde website zal hier rekening mee moeten worden gehouden. We werken bij een servicegerichte organisatie en zullen derhalve aan de wensen en behoeften van onze klanten moeten voldoen, ook al heb je daar zelf misschien niets mee. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Misschien moet er bij Tresoar wel een teamleider web 2.0 komen om alles in de gaten te houden.

Mijn persoonlijke top 3:

* I.s.m. het Fries Filmarchief meer doen met YouTube. We hebben vast wel meer oude dorpsfilms etc. die
verborgen in de spelonken van Tresoar niet door bezoekers bekeken kunnen worden.
* Koppelen van foto's aan Googlemaps.
* Inzetten op de mogelijkheden die mobiel internet biedt.

De eerste helft zit er nu op. In de pauze wordt de tactiek voor de 2e helft besproken. De coach spreekt zijn elftal ferm toe: "Niet alle ballen op die eene diepe spits, maar meer variatie door aanvallen via de flanken! De verdediging laat steekjes vallen, de concentratie moet echt scherper! De aanvallende middenvelder moet meer gecoacht worden door de mensen om hem heen! Dit is een teamsport! Aanvoerder je moet in het veld meer je verantwoordelijkheid nemen! Keeper je lijkt enigszins geblesseerd, kun je de tweede helft nog door? Wisselspeler nr. 1 nu warmlopen! In de tweede helft heb ik je nodig want onze 65-jarige rechterspits kan (helaas) geen hele wedstrijd meer aan! Het publiek was enthousiast, maar ik hoorde ook boegeroep. Vergeet niet dat de bobbo's van het ministerie en van de provinciale staten vandaag ook op de tribune zitten, die willen resultaten zien en nemen geen genoegen met een gelijkspel!! Bedroefd en met enige angst denkt coach Walker terug aan welk een afschuwelijk lot zijn collega en goede vriend vriend Ruud Gullit van de FC Groznyer archieven had getroffen....  En aan diens voormalige assistent die nu werkzaam was als denietifactorspecialist in de kelders van het ministerie van Archief, Bibliotheek, Cultuur en Voetbalzaken. Om van de spelers nog maar te zwijgen. Het harde klopsignaal op de deur van de scheidsrechter bracht Walker terug in de realiteit."

De tweede helft komt eraan, ik heb er zin aan!








zaterdag 5 maart 2011

Onderzoek: social media belangrijker dan de krant

Door Bert Kok op 5 - 03 - 2011 op Twittermania.nl

Voor een kwart (24%) van de Nederlanders zijn social media als Twitter of Facebook onmisbaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Bureau van ING. Dat legde de 73.000 mensen de vraag voor of ze een maand lang zonder internet wilden leven. Iets minder dan een kwart (23%) is met een financiële compensatie over te halen een maand zonder social media te doen. Ruim de helft (53%) is bereid er ook zonder vergoeding een maand lang vanaf te zien. Daarmee kennen ondervraagden een grotere waarde toe aan social media dan aan kranten. Het een maand lang zonder krant stellen is voor een op de vijf (22%) ondenkbaar. Dit terwijl ruim de helft (55%) zonder morren zolang van kranten afziet. Een groep van 23% is met een geldbedrag over te halen.

Persoonlijk zou ik niet een maand zonder sociale media noch zonder krant willen en zeker niet tegen de hierboven genoemde vergoedingen....