Totaal aantal pageviews

zondag 18 september 2011

Grote collectie ansichtkaarten van Sneek en andere Friese plaatsen online

In de jaren 20 van de vorige eeuw begon de heer Van der Zee met het verzamelen van ansichtkaarten van zijn geboortestad Sneek. Een hobby die later door zijn zoon H. Y. Van der Zee werd voortgezet. Hierdoor ontstond een unieke collectie van ruim 2600 prentbriefkaarten, foto’s en dia’s. Begin 2009 besloot de heer Van der Zee zijn verzameling over te dragen aan Tresoar. Mede dankzij de inzet van vrijwilligers zijn de afbeeldingen gescand en beschreven en vanaf heden raadpleegbaar in het Fries Fotoarchief. Daarnaast is ook de bijzondere ansichtkaartencollectie van Sytse ten Hoeve, voormalig directeur van het Fries Scheepvaart Museum in Sneek, gescand. Ten Hoeve heeft ruim 2400 prentbriefkaarten verzameld van diverse Friese plaatsen. Behalve stads- en dorpsgezichten zitten er ook diverse kunstkaarten in, alsmede een aantal zogenaamde parallel-kaarten.

Beide collecties kunt u vinden door in het zoekscherm van het Fries Fotoarchief onder Identificatienummer de combinatie VDZEE* of STH* in te typen, in combinatie met een zoekterm in het veld Omschrijving zoals bijv. een straat- en/of plaatsnaam. Of in het veld Collectie te kiezen voor respectievelijk Collectie Van der Zee danwel Sytse ten Hoeve Prentbriefkaarten, wederom in combinatie met bijv. een straat- en/of plaatsnaam.

Dankzij deze uitbreiding met ruim 5100 nieuwe afbeeldingen bevat het Fries Fotoarchief nu bijna 65.400 foto’s, prentbriefkaarten, dia’s etc.

De beeldbank is te bekijken via de website van Tresoar door in het menu naar de optie Beeld en geluid en vervolgens Fries Fotoarchief te gaan, of rechtstreeks via http://www.friesfotoarchief.nl./