Totaal aantal pageviews

zondag 16 januari 2011

Google maps

Voor het vinden van een routebeschrijving maak ik geregeld gebruik van Google maps, een erg handige en gebruikersvriendelijke toepassing. Ff zoeken op Tresoar en ja we staan gelukkig op de kaart; compleet met beschrijvingen en enkele foto's. Sinds een aantal jaren worden aan afbeeldingen van stads- en dorpsgezichten en van gebouwen die we in Het Fries Fotoarchief opnemen, postcodes, straatnamen en huisnummers toegekend om een eventuele koppeling naar Google maps en Gis-applicaties mogelijk te maken. In HisGIS zitten op dit moment al een groot aantal gekoppelde foto's en ansichtkaarten uit de collectie van Tresoar. Activeer de kaartlagen "Ansichtkaarten Tresoar" en "Fotos Tresoar" en ga vervolgens bijv. eens kijken naar Leeuwarden. Als je op een rode of blauwe stip klikt, verschijnt rechtsboven een vakje met achtergrondinformatie. Klik op de link en je ziet de bijbehorende foto in het Fries Fotoarchief staan. Een andere toepassing zou kunnen zijn het koppelen van onze beeldbank aan Google maps. Je krijgt dan niet alleen de foto en bijbehorende informatie te zien, maar ook diezelfde afbeelding in een satelietfoto van die plaats. Ook willen we in het kader van het project Sonttol registers online domicilies van de schippers en de vertrek- en aankomsthavens van de in de registers genoemde schepen gaan georefereren. Tenslotte is er ook nog Historypin. Ook met deze dingen weer genoeg smaken en keuzes en nog een wereld te ontdekken.........

3 opmerkingen:

  1. Wat leer ik toch veel! Dat HisGis ziet er indrukwekkend uit, maar ik denk dat er best wel een goede instructie bijgemaakt mag worden voor de gebruiker. Misschien met een screencast uitleggen wat de mogelijkheden zijn.
    Die Beeldbankkoppeling met Google Maps zie je in werking bij bijv. het archief Dordrecht (DiEP). Een willekeurig voorbeeld genomen. Ik weet niet of de gebruikte software ook door jullie in gebruik is?
    En dat Historypin is geweldig! Ben er even zoet mee geweest. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank. De website is onder beheer van de Fryske Akademy en is net als andere Gis applicaties niet makkelijk in gebruik. Hier op de studiezaal hebben we een handleiding gemaakt. Google maps kwam ik een paar jaar geleden tegen bij Tilburg, maar toen ik zondag zocht op die site kon ik het nergens meer vinden helaas. Jij ook bedankt voor de tip en zo leren we elkaar wat. Ken je ook de site WatWasWaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Overigens het programma dat we voor onze beeldbank gebruiken is Atlantis.

    BeantwoordenVerwijderen