Totaal aantal pageviews

woensdag 27 april 2011

Zondag 1 mei: eerste aflevering 'Brieven boven Water'

 Bron: Het Archiefforum

In het eerste deel van het nieuwe KRO-programma Brieven Boven Water (zondag 1 mei, 21.05 uur, Nederland 2) bezorgt verslaggever Derk Bolt een 300 jaar oude, nooit aangekomen wanhopige liefdesbrief, anno 2011 alsnog bij Marianne Goedbloed in Middelburg, een nazaat van de geadresseerde. Die bizar genoeg voor hetzelfde (liefdes)dilemma blijkt te staan als haar 18e eeuwse voorouders. Neemt ze ook hetzelfde besluit als haar voorouders?

De dringende brief die Cornelis de Somer vanuit Guyana in de 18e eeuw schreef aan zijn Middelburgse verloofde Sara van Luijck trof een lot dat vele per schip verstuurde brieven in de 17e en 18e eeuw trof, hij kwam niet aan. Er verging nogal eens schip in die tijd en ook liepen schepen groot gevaar gekaapt te worden. Zo werd de Noordzee geteisterd door Britse kapers, die onder toezicht van de Britse overheid op economische roofvaart uitwaren. De Britten pikten daarbij het schip en de lading in, maar behandelden de bemanning goed en bewaarden de documenten en brieven die aan boord waren keurig. En wel zó goed, dat ze een aantal jaren toevallig weer opdoken in een archief in Londen: 40.000 ongeopende Nederlandse, persoonlijke brieven. Met daarin een verzameling bijzondere verhalen en ooggetuigeverslagen om van te watertanden.

Aanleiding voor de tv-programma's is het project Sailing Letters van de Koninklijke Bibliotheek.  http://www.kb.nl/sl/index.html

donderdag 21 april 2011

Zoekinterface Sonttolregisters online

De zoekmogelijkheden op de website van de Sonttolregisters / Sound Toll Registers, zijn met ingang van deze week uitgebreid met een prototype van de interface die het doorzoeken van de database mogelijk maakt.

De Sontolregisters (STR) behoren tot de belangrijkste bronnen voor de economische en maritieme geschiedenis van Nederland en de rest van Europa. De registers vormen de administratie van de tol die de koning van Denemarken hief over de scheepvaart door de Sont, de zeestraat tussen Zweden en Denemarken die de Noordzee en Oostzee met elkaar verbindt. Ze zijn (met enige hiaten) bewaard gebleven over de periode 1497-1857 en bevatten gegevens over 1,8 miljoen doorvaarten. Van elke doorvaart noteerden de ambtenaren van de Tolkamer in Helsingør de naam van de schipper, zijn woonplaats, de haven van vertrek, de samenstelling van de lading en vanaf de jaren 1660 ook de bestemming van het schip. De helft van de schippers die door de Sont voer, bestonden uit Nederlanders. In de achttiende eeuw waren onder de Nederlanders, Friezen in de meerderheid.

Medewerkers van de sociale werkvoorziening Breed in Nijmegen zijn sinds april 2009 bezig met het invoeren van de gegevens uit de Deenstalige Sonttolregisters in een elektronische database. De eerste resultaten van dit hedendaagse monnikenwerk zijn nu raadpleegbaar via een zoekinterface. Het gaat hierbij om de jaren 1787-1799. U kunt zoeken op de naam van de schipper, de in de bron genoemde plaatsnamen en op de door de schepen vervoerde producten. Bij de zoekresultaten uit de database wordt een link getoond naar de foto van de pagina waar de betreffende doorvaart kan worden gevonden. Na registratie kunnen voor wetenschappelijk onderzoek delen van de database worden gedownload. In de loop van dit jaar zal de database worden uitgebreid met nieuwe doorvaarten uit de 18e eeuw. Aan de interface wordt verder gesleuteld om het aantal zoekmogelijkheden te vergroten.

Het project “Sonttolregisters Online” is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, en co-financiering door de RUG, Tresoar en een aantal Friese culturele fondsen.

Uit kunt rechtstreeks naar de zoekinterface gaan door hier te klikken.


dinsdag 5 april 2011

Website Tresoar en 334 sociale media

Het afgelopen halfjaar hebben de Tresoarianen de cursus "23 Dingen" gevolgd, waarin kennis werd gemaakt met diverse sociale media en een aantal specifieke web 2.0 toepassingen. Met het volgen van de cursus zijn we er natuurlijk nog niet, er moet ook wat mee worden gedaan. Sinds vorige week zijn de hierboven getoonde, bekende logo's te vinden op onze site. Hiermee is het mogelijk om direct vanuit de website een berichtje op de sociale media te plaatsen over en met een directe link naar een bericht op de Tresoar-website.

Zowel bij nieuwsberichten als bij berichten in de agenda en ook onder 'gewone' teksten kunt u deze directe link vinden naar o.a. Hyves, Facebook en Twitter. Bovendien is het mogelijk om direct vanuit de pagina een e-mail te versturen met een link naar Tresoar, terwijl achter het plusje nog 334(!) andere mogelijkheden gevonden kunnen worden om het Tresoar-bericht te delen met anderen. 

In de loop van dit jaar gaat de website van Tresoar op de schop en zal hij nog meer geschikt worden gemaakt voor web 2.0 en sociale media toepassingen. Bij Tresoar werken we veel met schatten uit het verleden, maar verliezen daarbij het heden en de toekomst zeker niet uit het oog :).


Wil je op de hoogte blijven van nieuwe media in de culturele sector?

 Bron:Archief 2.0

MuseumFuture – een initiatief van ErfgoeDigitaal – heeft zojuist het allereerste nummer van de .MF gelanceerd; een magazine gericht op de culturele sector. De mogelijkheden en het gebruik van nieuwe media voor deze sector staan hierin centraal.

Het blad zal viermaal per jaar verschijnen, telkens met een eigen thema. Het thema voor het eerste nummer is ‘Trending Topics’, ofwel de trends op het gebied van nieuwe media in 2011. Het blad is gericht op professionals uit de culturele sector en iedereen met een affiniteit voor cultuur en nieuwe media. Lezers kunnen inhoudelijk onder meer het volgende verwachten van het magazine:

  • Het laatste nieuws uit de sector, plus een uitgebreide agenda van relevante evenementen, tentoonstellingen, symposia en festivals.
  • Artikelen over zaken als mobiele applicaties en location based media, en diens toepassingen voor de culturele wereld.
  • Interviews met experts op het gebied van nieuwe media. In het eerste nummer spreken we bijvoorbeeld met Nancy Proctor, hoofd van de afdeling mobiele strategie en initiatieven voor het Smithsonian, ’s werelds grootste museum en onderzoeksfaciliteit.
  • Paneltests door ‘echte’ gebruikers, van verschillende nieuwe media-applicaties en gadgets, zoals e-readers en smartphones.
  • Achtergrondartikelen, bijvoorbeeld over hoe kunst & cultuur veranderen door de snelle ontwikkelingen die het medialandschap doormaakt.

Het magazine verschijnt niet alleen in gedrukte vorm, maar ook in een interactieve digitale variant. Op museumfuture.nl/magazine kan gekeken worden voor aanvullende informatie. Bijgevoegd bij dit persbericht zijn enkele rechtenvrije promotieafbeeldingen.

Wanneer u vragen hebt, neem dan gerust contact op met ons, via +31 (0)30 254 90 41, of via jorik@museumfuture.nl.