Totaal aantal pageviews

woensdag 27 april 2011

Zondag 1 mei: eerste aflevering 'Brieven boven Water'

 Bron: Het Archiefforum

In het eerste deel van het nieuwe KRO-programma Brieven Boven Water (zondag 1 mei, 21.05 uur, Nederland 2) bezorgt verslaggever Derk Bolt een 300 jaar oude, nooit aangekomen wanhopige liefdesbrief, anno 2011 alsnog bij Marianne Goedbloed in Middelburg, een nazaat van de geadresseerde. Die bizar genoeg voor hetzelfde (liefdes)dilemma blijkt te staan als haar 18e eeuwse voorouders. Neemt ze ook hetzelfde besluit als haar voorouders?

De dringende brief die Cornelis de Somer vanuit Guyana in de 18e eeuw schreef aan zijn Middelburgse verloofde Sara van Luijck trof een lot dat vele per schip verstuurde brieven in de 17e en 18e eeuw trof, hij kwam niet aan. Er verging nogal eens schip in die tijd en ook liepen schepen groot gevaar gekaapt te worden. Zo werd de Noordzee geteisterd door Britse kapers, die onder toezicht van de Britse overheid op economische roofvaart uitwaren. De Britten pikten daarbij het schip en de lading in, maar behandelden de bemanning goed en bewaarden de documenten en brieven die aan boord waren keurig. En wel zó goed, dat ze een aantal jaren toevallig weer opdoken in een archief in Londen: 40.000 ongeopende Nederlandse, persoonlijke brieven. Met daarin een verzameling bijzondere verhalen en ooggetuigeverslagen om van te watertanden.

Aanleiding voor de tv-programma's is het project Sailing Letters van de Koninklijke Bibliotheek.  http://www.kb.nl/sl/index.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten