Totaal aantal pageviews

donderdag 21 april 2011

Zoekinterface Sonttolregisters online

De zoekmogelijkheden op de website van de Sonttolregisters / Sound Toll Registers, zijn met ingang van deze week uitgebreid met een prototype van de interface die het doorzoeken van de database mogelijk maakt.

De Sontolregisters (STR) behoren tot de belangrijkste bronnen voor de economische en maritieme geschiedenis van Nederland en de rest van Europa. De registers vormen de administratie van de tol die de koning van Denemarken hief over de scheepvaart door de Sont, de zeestraat tussen Zweden en Denemarken die de Noordzee en Oostzee met elkaar verbindt. Ze zijn (met enige hiaten) bewaard gebleven over de periode 1497-1857 en bevatten gegevens over 1,8 miljoen doorvaarten. Van elke doorvaart noteerden de ambtenaren van de Tolkamer in Helsingør de naam van de schipper, zijn woonplaats, de haven van vertrek, de samenstelling van de lading en vanaf de jaren 1660 ook de bestemming van het schip. De helft van de schippers die door de Sont voer, bestonden uit Nederlanders. In de achttiende eeuw waren onder de Nederlanders, Friezen in de meerderheid.

Medewerkers van de sociale werkvoorziening Breed in Nijmegen zijn sinds april 2009 bezig met het invoeren van de gegevens uit de Deenstalige Sonttolregisters in een elektronische database. De eerste resultaten van dit hedendaagse monnikenwerk zijn nu raadpleegbaar via een zoekinterface. Het gaat hierbij om de jaren 1787-1799. U kunt zoeken op de naam van de schipper, de in de bron genoemde plaatsnamen en op de door de schepen vervoerde producten. Bij de zoekresultaten uit de database wordt een link getoond naar de foto van de pagina waar de betreffende doorvaart kan worden gevonden. Na registratie kunnen voor wetenschappelijk onderzoek delen van de database worden gedownload. In de loop van dit jaar zal de database worden uitgebreid met nieuwe doorvaarten uit de 18e eeuw. Aan de interface wordt verder gesleuteld om het aantal zoekmogelijkheden te vergroten.

Het project “Sonttolregisters Online” is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, en co-financiering door de RUG, Tresoar en een aantal Friese culturele fondsen.

Uit kunt rechtstreeks naar de zoekinterface gaan door hier te klikken.


2 opmerkingen: