Totaal aantal pageviews

zondag 6 maart 2011

De eerste helft is gespeeld; nu de tweede helft!

"Sociaal" zijn en de bereidheid informatie te "delen" zijn de kernbegrippen waar het in web 2.0, sociale media en de cursus 23 dingen om gaat. De insteek van de cursus was tweeledig: wat kun je er privé mee, maar ook wat kan de organisatie waarvoor je werkt hier nu eigenlijk mee? Dus toch een beetje de wereld ontdekken via 23 dingen. Om met het eerste te beginnen, ik heb veel nieuwe dingen geleerd. Voor oktober 2010 was ik al actief op de sociale media, kende ik You Tube, Flickr etc. maar had bijv. nog nooit geblogd, me geabonneerd op feeds, twitter en LinkedIn bekeken etc. Van nature heeft de mens angst voor het onbekende. In de tijd dat de eerste treinen gingen rijden in Engeland, was men bang dat koeien geen melk meer zouden geven en dat de hersenen van mensen die sneller reden dan 30 kilometer per uur zouden exploderen!! Je raakt echter alleen vertrouwd met nieuwe technologie, als je jezelf toestaat die te verkennen. Door deze cursus werden we daartoe min of meer "gedwongen." Niet alles wat we bekeken hebben was en is bruikbaar voor Tresoar. Er zal gericht een keuze moeten worden gemaakt op welke onderdelen we in de toekomst gaan inzetten, om daarmee de historische schatten van Tresoar verder te promoten. Ook bij de bouw van de vernieuwde website zal hier rekening mee moeten worden gehouden. We werken bij een servicegerichte organisatie en zullen derhalve aan de wensen en behoeften van onze klanten moeten voldoen, ook al heb je daar zelf misschien niets mee. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Misschien moet er bij Tresoar wel een teamleider web 2.0 komen om alles in de gaten te houden.

Mijn persoonlijke top 3:

* I.s.m. het Fries Filmarchief meer doen met YouTube. We hebben vast wel meer oude dorpsfilms etc. die
verborgen in de spelonken van Tresoar niet door bezoekers bekeken kunnen worden.
* Koppelen van foto's aan Googlemaps.
* Inzetten op de mogelijkheden die mobiel internet biedt.

De eerste helft zit er nu op. In de pauze wordt de tactiek voor de 2e helft besproken. De coach spreekt zijn elftal ferm toe: "Niet alle ballen op die eene diepe spits, maar meer variatie door aanvallen via de flanken! De verdediging laat steekjes vallen, de concentratie moet echt scherper! De aanvallende middenvelder moet meer gecoacht worden door de mensen om hem heen! Dit is een teamsport! Aanvoerder je moet in het veld meer je verantwoordelijkheid nemen! Keeper je lijkt enigszins geblesseerd, kun je de tweede helft nog door? Wisselspeler nr. 1 nu warmlopen! In de tweede helft heb ik je nodig want onze 65-jarige rechterspits kan (helaas) geen hele wedstrijd meer aan! Het publiek was enthousiast, maar ik hoorde ook boegeroep. Vergeet niet dat de bobbo's van het ministerie en van de provinciale staten vandaag ook op de tribune zitten, die willen resultaten zien en nemen geen genoegen met een gelijkspel!! Bedroefd en met enige angst denkt coach Walker terug aan welk een afschuwelijk lot zijn collega en goede vriend vriend Ruud Gullit van de FC Groznyer archieven had getroffen....  En aan diens voormalige assistent die nu werkzaam was als denietifactorspecialist in de kelders van het ministerie van Archief, Bibliotheek, Cultuur en Voetbalzaken. Om van de spelers nog maar te zwijgen. Het harde klopsignaal op de deur van de scheidsrechter bracht Walker terug in de realiteit."

De tweede helft komt eraan, ik heb er zin aan!








3 opmerkingen:

  1. Je kan wel een open sollicitatie sturen voor de functie teamleider web 2.0 :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, ik denk dat Inge gelijk heeft :-)
    Maar om even op je post in te gaan... ik vond de vergelijking met een voetbalwedstrijd erg passend. Aanval, verdediging, over de flanken, mooie beeldspraak als je het naar de Tresoarpraktijk brengt.
    Denk je niet dat al die stormachtige ontwikkelingen een speerpunt-team vereisen die constant met verandering bezig kan zijn? In elk geval dat het allemaal volgt, duidt en afweegt of het wel/niet geschikt is in jullie dienstverlening? Persoonlijk denk ik dat deze 23dingen cursus daar een aanzet toe geeft, om te komen tot een hervorming in het beleid. En ik denk ook dat een weg terug naar hoe het 'vroeger' was er niet is. Tresoar zal zich verder moeten ontwikkelen, en zelfs - ik hoorde onlangs bij het NHA dat jullie echt gezien worden als een voorloper op digitaal gebied - die voorsprong en het initiatief moeten behouden.

    Ik wil jou in elk geval bedanken voor al je bijdragen. Ik heb ze met heel veel plezier gelezen en je getuigde wat mij betreft echt van visie en opmerkzaamheid. En ik hoop ook echt dat je in de tweedde helft ook zal meespelen in het team... in een aanvallende positie ;-)

    Tot maandag!
    Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Graag gedaan, ik vond het leuk. Altijd leuk om als gehele organisatie een compliment te krijgen.
    Tja er moeten door de beleidsbepalers i.g. 2 gerichte keuzes worden gemaakt: waar gaan we mee aan de slag en wie gaan/t het doen. Gelukkig is het nemen van moeilijke beslissingen een voorrecht van een hogere rang :). Tot maandag!

    BeantwoordenVerwijderen