Totaal aantal pageviews

maandag 28 maart 2011

VS financieert wisknop voor mobieltjes


De Amerikaanse regering ontwikkelt mobiele apps waarmee activisten in dictaturen op afstand hun telefoons kunnen wissen.

Ook kunnen ze met de 'mobiele paniekknop' noodmeldingen naar andere activisten sturen, meldt persbureau Reuters. De app is een van de technische middelen die het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken promoot onder activisten in onder meer het Midden-Oosten en China. Het initiatief is onderdeel van een Amerikaanse campagne voor meer internetvrijheid in totalitaire regimes.

Amerika heeft tot nu toe technische trainingen aan meer dan vijfduizend activisten gegeven, aldus de Amerikaanse staatssecretaris voor mensenrechten, Michael Posner. Dat educatie nodig is, bleek recent tijdens een training in Beiroet. Op de computer van een Tunesische activist is toen een keylogger ontdekt, waarmee alles wat hij typte doorgestuurd zou zijn naar geheim agenten. Een Syrische activist bleek honderd virussen op zijn computer te hebben.

Subsidies

De VS heeft 50 miljoen dollar begroot voor de promotie van nieuwe technologie voor activisme. De focus ligt daarbij op technieken om de overheidscensuur te omzeilen en middelen om communicatie en gegevens te beschermen. "We geven subsidies aan een groep technologieleveranciers. We handelen als durfkapitalisten (venture capitalists). We zijn op zoek naar de meest innovatieve mensen die hun technologie en expertise kunnen toepassen voor de doelgroep die we proberen te beschermen", aldus Posner.

Twitter

Als onderdeel van de campagne heeft de VS in 2009 aan Twitter gevraagd een geplande update uit te stellen, omdat Iraniƫrs die protesteerden tegen de omstreden verkiezingsuitslag daar last van zouden kunnen hebben. De VS heeft ook overleg gevoerd met China over de censuur van Google. Het land is verder Twitter-feeds in het Arabisch, Farsi en Hindi gestart.

Al-Qaida

De technieken die de Amerikaanse regering laat ontwikkelen kunnen ook nuttig zijn voor terroristen of drugsbendes, geeft Posner toe. "Feit is dat Al-Qaida waarschijnlijk zijn eigen manieren heeft om deze technologieƫn te verzamelen. Ons doel is hier om de mensen te beschermen die op een vreedzame manier werken voor de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting."

3 opmerkingen:

  1. de cursus is klaar hoor!!! je hoeft niet meer te bloggen? Je mag je rommel opruimen~!? Of ga je gewoon door? Doe maar! Ik heb mijn abonnement op jouw blog bewaard, vele andere zijn verwijderd :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rommel?? Nu heb ik zo mijn best gedaan om een beetje humor in de cursus in te brengen met mijn stukjes:). Ik houd de rommel maar gewoon aan. Gezien het aantal pageviews is er kennelijk wel een markt voor. Zelfs lezers uit Denemarken en Zweden, hetgeen voor aan ander project weer interessant kan zijn....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hahaha... zo heb ik 't nou ook weer niet bedoeld met 'rommel' :-) Succes met je carriere als blogger!

    BeantwoordenVerwijderen