Totaal aantal pageviews

zondag 28 november 2010

Ding 11 wiki's




De term is afgeleid van het woord wiki wiki, dat uit het Hawaïaans komt en 'snel, vlug, beweeglijk' betekent. Zelf gebruik ik Wikipedia vaak om snel meer informatie te vinden over personen en/of onderwerpen die bijv. op tv zijn geweest of in de krant hebben gestaan. De verhalen over de (vermeende) onbetrouwbaarheid van aangeboden informatie zijn bekend. Heb er zelf ook wel wat moeite mee dat eenieder de gegevens naar eigen inzicht kan aanpassen. Aan de andere kant mag je uitgaan van een bepaald zelfregulerend vermogen en geldt ook in dit geval dat je de aangeboden informatie altijd moet checken en dubbelchecken. Een groot voordeel van deze online encyclopedie t.o.p.v. de "old skool" papieren encyclopedie, is de zeer hoge actualiteitswaarde. Binnen een paar uur nadat een persoon of onderwerp in het nieuws is gekomen, staat er al een artikel op Wikipedia. Geweldig! Sinds oktober 2006 staat ook Tresoar op Wikipedia. Zinvolle aanvullingen zijn van harte welkom! Voor ons zelf is het misschien een idee om een interne wiki te maken met allerlei handige tips en trucs die we gedurende onze ontdekkingsreis door de 23 dingen zijn tegengekomen. Alles staat nu verspreid over ca. 70 blogs, een centrale plaats zou veel overzichtelijker zijn. Een andere toepassing waar Rob ook al op wijst, is het gezamenlijk met andere RHC's opstellen van handleidingen voor bijv. de virtuele studiezaal of voor systemen die we gebruiken. Immers de grote kracht van dit systeem zit hem in de bereidheid tot het delen van kennis!


Ps nog even een beetje reclame maken dan....

donderdag 25 november 2010

Stadsarchief Amsterdam bewaart foto's van Flickr

Via het archiefforum kwam vandaag het volgende bericht binnen:

 

Redactie InformatieProfessional

Archief downloadt foto's, beschrijvingen, tags en commentaren voor digitaal depot en Beeldbank

 

Het Stadsarchief Amsterdam is bezig om via Flickr een digitale collectie foto's over de stad aan te leggen. Op 15 november jl. heeft het archief alle foto's in de Flickr-groep Stadsarchief Amsterdam gedownload. Ook de bijbehorende beschrijvingen, tags en commentaren zijn gearchiveerd. Deelnemers die niet wilden dat hun foto's werden opgeslagen, kregen voor de downloaddag de gelegenheid om hun beeldmateriaal te verwijderen.

De foto's worden op twee manieren bewaard. Alle foto's uit de Flickr-groep worden opgeslagen in het digitale depot. Een selectie wordt ook opgenomen in de Beeldbank van het Stadsarchief. Met fotografen wier foto's in de Beeldbank worden opgenomen, maakt het Stadsarchief nog nadere afspraken over de rechten op de foto's en hoge resolutie-edities van de foto's.

Ook het Gemeentearchief Rotterdam acquireert foto's via Flickr. Eerder dit jaar haalde het archief 225 foto's binnen over de start van de Tour de France uit de Flickr-groep Tour de France Rotterdam.

Collega A. Stienstra was gelijk enthousiast :)

dinsdag 16 november 2010

Facebook kondigt communicatiedienst Messages aan

Door Jan Laros, op Tweakers.net dinsdag 16 november 2010 07:59, views: 14.165

Facebook heeft de berichtendienst Messages aangekondigd. Messages moet het makkelijker maken om berichten te sturen, zonder rekening te houden met de manier van versturen. Er is ondersteuning voor chat, sms en e-mail.

Facebook Messages moet het mogelijk maken om sneller boodschappen over te brengen naar contacten. Het is bij de dienst van ondergeschikt belang via welke communicatiemethode de boodschap wordt verstuurd. Er wordt gebruikgemaakt van chat, e-mail en sms. De berichten van contacten kunnen op die manier gegroepeerd worden weergegeven, ongeacht de manier van verzenden.
Facebook biedt aan gebruikers van Messages de mogelijkheid om een @facebook.com-mailadres aan te maken. Mensen die niet beschikken over een Facebook-account kunnen ook gebruikmaken van de dienst. Alle berichten van een contactpersoon worden gegroepeerd opgeslagen, ongeacht de methode waarmee ze zijn verstuurd. Zowel de sms-jes, chatberichten als de e-mails van een contact worden gezamenlijk opgeslagen in de historie en als conversatie weergegeven.

Berichten van mensen die geen Facebook-account hebben, worden standaard in de Others-map opgeslagen, maar wanneer een dergelijk bericht naar de algemene inbox wordt verplaatst, zullen toekomstige berichten van het contact automatisch ook in de inbox verschijnen. Ook kunnen filters worden ingesteld, zodat berichten van bepaalde afzenders automatisch worden geweerd.

De dienst verlaagt de drempel voor eenvoudige en gebruiksvriendelijk communicatie, aldus Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Mensen hoeven geen e-mailadres of telefoonnummer op te zoeken om een bericht te versturen en berichten zijn gemakkelijk te groeperen. Er kan eenvoudig onderscheid gemaakt worden tussen contacten die wel als vriend op Facebook zijn aangemerkt, of relatief onbekende contacten.

De nieuwe functionaliteit van de sociale-netwerksite wordt geleidelijk uitgerold. Facebook hoopt de nieuwe mogelijkheden over een aantal maanden voor iederen beschikbaar te kunnen stellen. Er zullen op korte termijn uitnodigingen worden verstuurd, waarvan de ontvangers direct aan de slag kunnen met Messages.
In de aankondiging van de nieuwe dienst wordt niet gerept van de integratie met Microsoft Office Web Apps. Er gingen geruchten dat deze suite geïntegreerd zou worden in de Messages-dienst die voorheen schuilging onder de naam Project Titan.

zondag 14 november 2010

Ambivalent

Leuk om te weten dat deze mogelijkheid bestaat! Zit zelf nog te twijfelen of dit wat voor mij/ons is. Heb er niet zoveel behoefte aan om al mijn surfgedrag te delen met andere mensen. En klanten die bijv. via Google zoeken op Friese voorouders, foto's Friesland etc. vinden de Tresoarsite/Fries fotoarchief toch ook wel? (Even de proef op de som genomen; Google geeft in zijn zoekresultaten respectievelijk een 4e en 5e plaats). Bovendien is het toekennen van tags persoonsgebonden en ongestructureerd zoals Rob in zijn tekst ook aangeeft. Je krijgt heel veel willekeur en wildgroei. Iemand tagt iets als Tresoar, een ander als rijksarchief en een derde als PB. Je bedoelt hetzelfde maar kom je ook op hetzelfde uit? Een typefout in een tag, gaat weer een nieuwe variant opleveren. Aan de andere kant zou je het ook kunnen beperken tot bepaalde sites waar je hobby- en beroepsmatig in bent geïnteresseerd. Via deze weg vind je ongetwijfeld ook websites waar je anders nooit op was gekomen en dan is zo'n netwerk heel erg handig. En als mijn computer crasht dan ben ik al mijn favo's en bladwijzers kwijt...... Heb een paar vrienden die voor de klas staan getipt over de mogelijkheden in deze. Met name voor het onderwijs lijkt mij dit een hele handige toepassing. Overigens leverde in Delicious zoeken op Tresoar 35 bookmarks op. HCL Leeuwarden 2. Kortom mijn mening in deze is ambivalent

vrijdag 5 november 2010

Web 2.0 is zo 2011.....


Een posting schrijven over web 2.0 is ding 9.... Oke komt ie. Web 2.0 lijkt mij onmisbaar voor een organisatie als Tresoar, maar is het zeker voor mijn eigen prive-leven. Zonder 2.0 zou mijn werk bij Tresoar en privé een stuk saaier zijn.

Misschien zullen sommige collega's niet actief gebruik gaan maken van (alle) 23 dingen, maar na afloop weet iedere Tresoariaan wat feeds zijn, hoe een blog werkt, wat Flickr, You Tube, Hyves is en noem het maar op. Ongemerkt steekt iedereen wat op van deze cursus. Eventuele toepassingen zijn schier eindeloos. Feeds kunnen we gebruiken voor het actuele Tresoar nieuws en voor onze agenda, collega's die gaan bloggen over een boek dat ze gelezen hebben, een bijzondere vondst die ze hebben gedaan, een leuk contact met een klant dat ze hebben gehad, Community blogs, een tweed met Breaking News van een wetenschappelijke conferentie nog voordat de pers er lucht van heeft gekregen etc. Onderdelen waarvan nu het nut nog niet wordt ingezien, zijn wellicht over 5 of 10 jaar gemeengoed. Wie had 15 jaar geleden kunnen bevroeden dat internet zo'n hoge vlucht zou nemen; dat was toch meer iets voor contactgestoorde nerds..... Wie wil nu zijn computer/internet nog inruilen voor een ouderwetse typemachine? Klanten willen Tresoar en vergelijkbare instanties 24-7 kunnen bereiken. Denk hierbij ook aan de reacties van bezoekers via het Fries Fotoarchief, genealogen die elkaar helpen via fora etc. Hier wordt met de virtuele dienstverlening op ingespeeld. Web 2.0 is voor jong en oud.

Internet, chatten, e-mail zijn ook prive onderdeel van mijn dagelijkse routine, net zoals ik mijn bril op doe, de krant lees etc. Middels Facebook en Hyves onderhoud ik contacten met vrienden, familieleden en kennissen die niet in de buurt wonen. Het heeft mijn sociale leven verrijkt, maar werkt ook verslavend! Toch houd ik nog voldoende tijd over om de 12 tijdschriften waarop ik geabonneerd ben te lezen en om de locale horeca te sponsoren. Wel ben ik mij er altijd ter dege van bewust welke informatie ik met andere mensen wil delen!!  

Het is leuk om nieuwe dingen te ontdekken en te kunnen toepassen. Web 2.0 is zo 2011!