Totaal aantal pageviews

donderdag 25 november 2010

Stadsarchief Amsterdam bewaart foto's van Flickr

Via het archiefforum kwam vandaag het volgende bericht binnen:

 

Redactie InformatieProfessional

Archief downloadt foto's, beschrijvingen, tags en commentaren voor digitaal depot en Beeldbank

 

Het Stadsarchief Amsterdam is bezig om via Flickr een digitale collectie foto's over de stad aan te leggen. Op 15 november jl. heeft het archief alle foto's in de Flickr-groep Stadsarchief Amsterdam gedownload. Ook de bijbehorende beschrijvingen, tags en commentaren zijn gearchiveerd. Deelnemers die niet wilden dat hun foto's werden opgeslagen, kregen voor de downloaddag de gelegenheid om hun beeldmateriaal te verwijderen.

De foto's worden op twee manieren bewaard. Alle foto's uit de Flickr-groep worden opgeslagen in het digitale depot. Een selectie wordt ook opgenomen in de Beeldbank van het Stadsarchief. Met fotografen wier foto's in de Beeldbank worden opgenomen, maakt het Stadsarchief nog nadere afspraken over de rechten op de foto's en hoge resolutie-edities van de foto's.

Ook het Gemeentearchief Rotterdam acquireert foto's via Flickr. Eerder dit jaar haalde het archief 225 foto's binnen over de start van de Tour de France uit de Flickr-groep Tour de France Rotterdam.

Collega A. Stienstra was gelijk enthousiast :)

3 opmerkingen:

  1. Vind je het goed als ik jouw bericht op de 23Archiefdingensite van het NHA attendeer? Daar doen ook mensen aan mee van het stadsarchief A'dam.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is prima, ik heb het ook van het web geplukt :).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We waren zeer verheugd met het bericht op informatieprofessional! Het is geweldig om te zien hoe veel verschillende en hoge kwaliteit foto's er zijn gemaakt in Amsterdam (inmiddels meer dan 8000). Het is een ware ontdekkingsreis om de foto's en de metadata goed te downloaden en te archiveren, maar heel leuk om te doen. Mochten jullie met Flickr aan de slag gaan, schroom niet om contact op te nemen (email: bklein@stadsarchief.amsterdam.nl)Groet, Bart Klein

    BeantwoordenVerwijderen