Totaal aantal pageviews

woensdag 29 december 2010

Loslippige twitteraars aan banden

AMSTERDAM -  Om twitter-ellende te voorkomen is de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) - met drieduizend leden uit de top van het bedrijfsleven en overheid - ogenblikkelijk begonnen met het opstellen van een twitterbeleid. De richtlijnen voor het gebruik van sociale media als Twitter, Hyves en Facebook moeten voorkomen dat werknemers het bedrijf in problemen brengen doordat zij vrijelijk hun mening of vertrouwelijke informatie spuien.
Deze week werd districtschef Gerda Dijksman van de politie in Zuidwest-Drenthe voorlopig geschorst omdat ze opnieuw voor ophef zorgde toen ze twitterde dat het overlijden van twee jonge mensen in Meppel 'vast het gevolg zou zijn van huiselijk geweld'. In werkelijkheid ging het om een drama waarbij de twee door koolmonoxidevergiftiging om het leven waren gekomen. Eerder dit jaar ging Dijksman over de schreef toen ze op haar twitterpagina de PVV 'fascistisch' noemde.

"De kansen van de nieuwe media zijn enorm, evenals de gevaren. Door regels op te stellen voor het gebruik en een bewustwording te creëren moeten we de grenzen vaststellen", zegt NCD-woordvoerster Iris van Rijswijck.

,,Het invoeren van richtlijnen door werkgevers is pure noodzaak", stelt communicatiedeskundige Charles Huijskens, die het boek 'Code sociale media' schreef. "Door een enkele fout of verkeerd bericht kan een bedrijf of instelling in grote problemen komen.


Bron; Telegraaf woensdag 29 december 2010

maandag 20 december 2010

Chatten

Weer zo'n bekend ding. Chatten doe ik privé een jaar of 6, 7. Mijn eerste kennismaking met het fenomeen chatten was eind jaren 90 toen ik een computercursus Internet volgde. Dat was net overgewaaid uit Amerika en begon in de periode een hoge vlucht te nemen. Omdat we tijdens mijn studie aan de universiteit nauwelijks iets deden met computers, in 1993 waren er collega-studenten die op typemachines (zie plaatje hieronder) gemaakte scripties inleverden, leek het mij uit interesse en om mijn kansen op een baan te vergroten goed mij verder in deze materie te verdiepen. Een van de toepassingen die we tijdens de cursus leerden kennen was ICQ, zie dat Rob dat ook nog kent :). Met een paar drukken op de knop kunnen communiceren met mensen aan de andere kan van de wereld, ik vond het erg fascinerend allemaal. Nu gebruik ik Windows Messenger en de chatmogelijkheden van Hyves en Facebook. Ik vind het leuk om op deze manier contact te houden met familie en vrienden in binnen- en buitenland. Het is onderdeel van mijn sociale leven en ik kan tot op zekere hoogte zelf bepalen of en wanneer ik contact wil. Ik chat alleen met bekenden. Mis alleen bij Facebook wel de smileys :). Voor het werk vind ik e.a. wat lastiger toepasbaar. Een voordeel van email is dat alles bewaard, dus dat fungeert ook als een soort archief. Chat's kun je ook opslaan, maar dat vind ik toch onoverzichtelijker. Wel is het een uitstekend middel om snel even een vraag te stellen of van gedachten te wisselen. Misschien kunnen we bij Tresoar wel een chatsessie organiseren over een bepaald thema of onderwerp. Ook bij andere archieven zijn daar wel experimenten mee gedaan. We zouden die collegainstellingen kunnen vragen naar hun ervaringen.

Suh, nu eerst vakantie :). Ik wens alle lezers prettige feestdagen!



Tresoar, the movie

Vandaag 2 oude bekenden in het cursusaanbod: YouTube en chatten, door mij prive veel gebruikt. YouTube gebruik is vooral voor het beluisteren van muziek en voor het bekijken van videoclips. Tsjaa toch de MTV-generatie he :). Maar de keur aan aangeboden onderwerpen is schier onbegrensd.

Bij het zoeken op Tresoar in YouTube krijg ik 206 treffers. Een paar jaar geleden hebben we als experiment 2 Tresoar YouTube kanalen aangemaakt, waar inmiddels bijna 150 filmpjes op staan. Tip: wil je ze allemaal zien, klik dan op "meer laden" onder het scherm met thumbnails. Op het eerste kanaal staan vooral historische filmpjes en registraties van gebeurtenissen die te maken hebben met Tresoaractiviteiten. Het tweede kanaal richt zich vooral op Friestalige gedichten.

Ik lees wel eens op blogs van collega's: "Wat leveren die moderne media nu op aan extra klanten?" Zoiets lijkt me in cijfers echt onmeetbaar. Wel kan ik een voorbeeld geven. Dit jaar kreeg ik 2x een verzoek voor het leveren van foto- en filmmateriaal t.b.v. verschillende documentaires die te maken hadden met personen uit de omgeving van Pieter Jelles Troelstra. In beide gevallen kwamen de aanvragers, omroep Gelderland en de Wiardi Beckman Stichting, via het schitterende Troelstrafilmpje bij ons terecht. Voor uit nog een paar statististieken. Op het eerste kanaal is 3/4 van de bezoekers man en de grootste groep kijkers komt uit de leeftijdscategorie 45-54 (ruim 40%), gevolgd door de groep 55-64 jarigen met ruim 25%. Op het gedichtenkanaal bedraagt verhouding man/vrouw 67% om 33% en vormt de groep 45-54 jarigen met bijna 40% eveneens het grootste aantal kijkers. Op dit kanaal is het gedicht In Lietsje foar Sint Marten het populairst. Met name rond 11 november, krijgt dit een enorme kijkersboost :).



Formeel ben ik niet meer verantwoordelijk voor onze YouTube kanalen, maar persoonlijk zou ik ze willen omvormen tot iets wat Omrop Fryslan heeft. Het kan allemaal wat strakker en professioneler. We kunnen in dit kader heel goed samenwerken met het Het Fries Filmarchief, met hun grote collectie historische films. Een groot voordeel van YouTube ten opzichte van onze eigen Tresoarwebsite, is dat filmpjes veel gemakkelijker gevonden worden door bezoekers. Bovendien is het laagdrempelig. Kortom ik zou me richting beleidsbepalers sterk willen maken hier meer mee te gaan doen!! Naar ik begrepen heb is de lengtebeperking die altijd aan het uploaden van filmpjes gegeven werd, opgeheven dus wellicht is het nu ook tijd voor Tresoar, the movie.

dinsdag 14 december 2010

Friezen houden van patat en Heineken


LEEUWARDEN - De woorden 'patat' en 'Heineken' worden op Google het meest gezocht door Friezen. Het woord ‘Grolsch' wordt het meest opgevraagd in Overijssel en Groningers zoeken het vaakst op ‘Elfstedentocht'. Dit blijkt uit de jaarcijfers van zoekmachine Google die donderdagochtend
bekendgemaakt zijn. De top vijf van meest gebruikte zoekwoorden het afgelopen jaar zijn: Hyves, YouTube, Google, Marktplaats en Facebook.














Dit zijn de volledige lijsten van de onderzochte onderwerpen voor Google Zeitgeist 2010 in Nederland:

Meest gezochte zoekopdrachten op basis van volume
1. Hyves
2. YouTube
3. Google
4. Marktplaats
5. Facebook
6. Hotmail
7. Tv
8. You
9. Weer
10. ING
Snelst stijgende zoekopdrachten
1. Chatroulette
2. iPad
3. Oh oh Cherso
4. Gmail inloggen
5. Wk 2010 speelschema
6. Wk 2010
7. Hotmail sign in
8. ING inloggen
9. Voetbal.nl
10. Justin Bieber
Meest gezochte beroemdheden
1. Kim Kardashian
2. Megan Fox
3. Rafael van der Vaart
4. Emma Watson
5. Angelina Jolie
6. Lindsay Lohan
7. Britney Spears
8. Pamela Anderson
9. Vanessa Hudgens
10. Antonie Kamerling
Snelst stijgende beroemdheden
1. Anna Chapman
2. Antonie Kamerling
3. Isa Hoes
4. Kendra Wilkinson
5. Yuli Minguel
6. Megan Fox
7. Ashton Kutcher
8. Dave Navarro
9. Kim Kardashian
10. Pamela Geller
Meest gezochte talentenjachten
1. Voice of Holland
2. Popstars
3. Holland's Got Talent
4. So You Think You Can Dance
5. X-Factor
6. Op Zoek Naar Mary Poppins
7. Project Catwalk
8. Benelux Next Top Model
9. Dancing With The Stars
10. Holland's Best Fashion Designer
Meest gezochte lijsttrekkers
1. Geert Wilders
2. Job Cohen
3. Mark Rutte
4. Jan Peter Balkenende
5. Femke Halsema
Meest gezochte automerken
1. BMW
2. Audi
3. Peugeot
4. Ford
5. Renault
6. Volkswagen
7. Volvo
8. Fiat
9. Mercedes
10. VW
Meest gezochte zoektermen clubs en nachtleven
1. Partyflock
2. Uitgaan
3. Discotheek
4. Defqon
5. Ibiza
6. Defqon 2010
7. Paradiso
8. Sunnery James
9. 013
10. Tivoli
De snelst stijgende zoekopdrachten gerelateerd aan ‘kaartjes'
1. Huishoudbeurs
2. Lowlands
3. Mysteryland
4. WK Finale
5. Lowlands
6. Mary Poppins
7. Justin Bieber
8. Bekerfinale
9. Lady Gaga
10. Ajax – Feyenoord
Snelst stijgende films
1. Dear John
2. Inception
3. De Gangsterboys
4. De Gelukkige Huisvrouw
5. Iep
De meest gezochte speler van het Nederlands elftal
1. Rafael van der Vaart
2. Wesley Sneijder
3. Arjen Robben
4. Gregory van der Wiel
5. Nigel de Jong
6. Robin van Persie
7. Maarten Stekelenburg
8. Eljero Elia
9. Giovanni van Bronckhorst
10. Mark van Bommel
De meest gezochte bank
1. ING
2. ABN Amro
3. Fortis
4. Postbank
5. Aegon
6. DSB
7. Triodos
8. ASN Bank
9. SNS Reaal
10. Afab
De meest gezochte supermarkt
1. AH
2. Lidl
3. Aldi
4. C1000
5. Jumbo
6. Hoogvliet
7. Dirk van den Broek
8. Plus Supermarkt
9. Spar
Regionaal
Het woord X werd het meest gezocht door provincie Y
Online winkelen – Groningen
Elfstedentocht - Groningen
Integratie – Groningen
Heineken – Friesland
Patat – Friesland
Friet – Zeeland
Jannes- Drenthe
Voordeel – Drenthe
Datingsite – Drenthe
Goedkoop - Drenthe en de Flevopolder
Carnaval – Limburg
Andre Rieu – Limburg
Kerstmis – Limburg
Aanbiedingen van bier - Groningen en Overijssel
Theater – Flevopolder
Grolsch – Overijssel
Volgorde van regio's waar het meest op aanbieding gezocht wordt:
1. Drenthe
2. Flevopolder
3. Friesland
4. Zeeland
5. Groningen
6. Overijssel
7. Noord-Holland
8. Utrecht
9. Zuid-Holland
10. Gelderland
Meest voorkomende zoektermen per regio:
Drenthe
1. Assen
2. Hyves
3. Online*
4. Youtube
5. Google
Flevopolder
1. Amsterdam
2. Online
3. Youtube
4. Hyves
5. Google
Friesland
1. Hyves
2. Youtube
3. Leeuwarden
4. Google
5. Hotmail
Gelderland
1. Youtube
2. Google
3. Hyves
4. Hotmail
5. You
Groningen
1. Groningen
2. Hyves
3. Youtube
4. Google
5. Marktplaats
Limburg
1. Maastricht
2. Hyves
3. Online*
4. Youtube
5. Google
Noord-Brabant
1. Hyves
2. Youtube
3. Google
4. Marktplaats
5. You
Noord-Holland
1. Amsterdam
2. Hyves
3. Youtube
4. Google
5. Facebook
Overijssel
1. Enschede
2. Hyves
3. Online*
4. Youtube
Utrecht
1. Online*
2. Youtube
3. Hyves
4. Google
5. You
Zeeland
1. Middelburg
2. Hyves
3. Youtube
4. Terneuzen
5. Google
Zuid-Holland
1. Online*
2. Youtube
3. Hyves
4. Google
5. Marktplaats
* De hoge notering van het woord 'online' in bepaalde regio's hangt waarschijnlijk samen met de gelijknamige internetprovider.

maandag 13 december 2010

Samen delen: Google docs en Slideshare

Van het verschijnsel Google docs had ik al wel eens gehoord, maar nog nooit actief gebruik gemaakt. Wellicht toch de angst voor het onbekende? In zekere zin werken we hier al mee via documenten op de Algemene schijf, alleen is die vanuit de buitenwereld niet benaderbaar. Op een centrale plek met meerdere mensen aan 1 en hetzelfde document kunnen werken, is zeer praktisch. Scheelt een hoop mailverkeer. Te denken valt bijv. aan project- en beleidsplannen. In de wandelgangen werd al de Letterhoeke geopperd. In het verleden zou het handig zijn geweest bij het schrijven van het Blokboek. Misschien kunnen we ook 1 document aanleggen, waarin iedere Tresoariaan argumenten kan zetten tegen de eventueel naderende bezuinigingen op cultuur.....

Voor mijn eigen werk zat ik te denken aan bepaalde documenten die we gebruiken voor het Sonttolproject. Aangezien er op dit moment mensen uit Nijmegen, Groningen en Leeuwarden aan dit project werken, zou een centrale bewaarplaats handig kunnen zijn. Siem, Frank wat vinden jullie van dit idee? Ik ga me er nog wat verder in verdiepen.

Vorige week kwam ik via de blog van WieWasWie, de site waarin medio volgend jaar o.a. Genlias zal opgaan, terecht bij Slideshare. Gebruikers kunnen hier Power Point presentaties, Word documenten, PDF's etc. uploaden en delen met andere users. Mensen met een Facebook account kunnen zo lid worden. Misschien zijn er collega's die er ook wat aan hebben. Zoek maar eens op Tresoar, dan komt er voor sommigen nog bekend cursusmateriaal te voorschijn.... :).


zondag 5 december 2010

Twitterdetwit

Hier hang ik al een tijdje tegen aan: moet ik wel of geen account aanmaken? Heb toch maar besloten dit te gaan doen. De reden voor mijn aarzeling was en is dat ik ook al actief ben op Hyves en Facebook. Middels respectievelijk "WieWatWaar" en "Wat ben je aan het doen?" bovenaan je persoonlijke pagina kun je door middel van korte berichtjes aangeven waar je mee bezig bent of wat je bezig houdt. Je vrienden kunnen dit dan ook lezen. Met enige regelmaat post ik daar een berichtje, dus de meerwaarde van twitter voor mij persoonlijk zie ik (nog) niet. In het kader van deze ontdekkingstocht ga ik er toch ff mee om prutsen, je kunt je account tenslotte altijd weer deactiveren :).

Zoals iedereen nu wel zal weten is Tresoar al enige tijd actief via twitter. Middels dit communictiekanaal kun je op een snelle manier veel mensen bereiken. Bovendien ben je niet afhankelijk of de media jou berichtje wel of niet zal opnemen. Intern zijn duidelijke afspraken gemaakt wanneer en door wie tweets kunnen worden verstuurd. Gestroomlijnde informatievoorziening is belangrijk om een tsunami aan tweets te voorkomen. Een beetje tegen mijn natuur in, denk ik dat ik mij bij dit ding zal beperken tot followen....