Totaal aantal pageviews

zondag 27 februari 2011

Archief en bib 2.0

Voor deze oefening heb ik een aantal artikelen gelezen en filmpjes bekeken. Het is een open deur, maar voor Tresoar valt hier nog een hoop te winnen. Misschien wordt het bij ons wel tijd voor een teamleider web 2.0 om al deze ontwikkelingen in de gaten te (kunnen) blijven houden. Ik heb mij aangemeld bij Archief 2.0 en ben lid geworden van de Genealogie 2.0 groep. Ff abonneren via een feed, we weten tenslotte nu ook hoe handig dat kan zijn, en we blijven weer op de hoogte. Ik zie dat een aantal collega's, waaronder een vervaarlijk uitziende A. N., deze community al eerder had ontdekt. Nu maar afwachten of ze mij zullen accepteren als vriend :).

vrijdag 25 februari 2011

Nederland sociaal netwerkmoe

Aan dit verhaal kun je verschillende conclusies verbinden. Wat ik zelf opvallend vond is dat de gemiddelde Nederlander per week bijna 32 uur per week online is. Dat maakt alleen maar weer duidelijk hoeveel impact Internet heeft op de hedendaagse samenleving!  



Het gebruik van sociale netwerken in Nederland groeit niet meer, dit in tegenstelling tot de rest van Europa. De gemiddelde groei in social networking in Europa is 10 procent. Nederland is wat gebruik van sociale netwerken betreft gemiddeld in Europa, maar ziet als enige land het bereik van dergelijke sociale online gemeenschappen niet groeien. Dat is opmerkelijk, aangezien de groei in de ons omringende landen zeer stevig is. Dat laten cijfers uit onderzoek The comScore 2010 Europe Digital Year in Review zien. In Groot-Brittannië, Turkije, Polen, Noorwegen en Finland wordt meer gebruik gemaakt van sociale netwerken en is er ook nog groei in het gebruik. Opmerkelijk is dat de Duitstalige landen het minst gebruik maken van sociale netwerken, maar daar is de groei wel het hardst.

Voruwen zijn sociaal

Vrouwen maken het meest gebruik van sociale netwerken. Bijna een kwart van hun online tijd gaat op aan online sociale contacten via dergelijke sites. Mannen hebben daar minder behoefte aan, zo lijkt het: 16,8 procent van hun tijd wordt gespendeerd aan sociale netwerken. De leeftijdsgroep 15 tot 25 jaar is het meest actief op Twitter en Facebook, gevolgd door de groep van 25 tot 35 jaar. LinkedIn wordt door mensen jonger dan 25 jaar amper gebruikt. Die site is weer populair in de groep tussen 35 en 55 jaar. Facebook heeft in Nederland een flinke achterstand in bereik vergeleken met alle andere Europese landen, Dat komt vooral door de aanwezigheid van Hyves. Niettemin groeit Facebook in Nederland steeds sneller. In het afgelopen jaar groeide Facebook in Nederland met 23,6 procent. In Turkije gebruikt 90 procent van alle internetters Facebook en dat is de hoogste penetratie van Europa.

MSN Messenger is uit

De onderzoekers van comScore bekeken ook welke Europeaan nu in het algemeen het meest online is en dat zijn Nederlanders. Per week wordt er 31 uur en 39 minuten op het internet doorgebracht. Veilingsites en instant messengers als MSN Messenger zijn helemaal passé en dalen per jaar in bezoek/gebruik. De daling in het gebruik van IM’s is te zien in alle leeftijdsgroepen. De daling in het gebruik van e-mail is alleen te zien bij de jongeren onder de 35 jaar. Daar wordt 11 procent minder tijd besteed aan het lezen, schrijven en versturen van email. Bij de 35-plussers nam de daaraan gespendeerde tijd juist met 6 procent toe. De populairste site in Nederland is Google, en dan wel alle Google-sites waaronder YouTube. De sites van Microsoft volgen op de tweede plaats, Hyves staat derde. Facebook staat daar drie plaatsen achter. Veiling- en verkoopsite eBay staat op de vijfde plaats, vooral door dochter Marktplaats die daarin is inbegrepen. Wel signaleert comScore dat ook het bezoek aan eBay achteruit gaat in de brede algemene tendens van bezoekersdalingen bij veilingsites.

zondag 20 februari 2011

De AquaBrowser? Nog nooit van gehoord...

Is een reactie die je toch nog geregeld krijg van vaste studiezaalbezoekers en websitegebruikers. En dat is jammer want onze eigen AquaBrowser is een handig hulpmiddel. Ik gebruik hem als ik snel iets wil opzoeken in onze catalogus, maar niet precies weet waar ik het op de site kan vinden of meer concreet voor het zoeken in onze beeldbank. In tegenstelling tot het Fries Fotoarchief ben je dan nl. niet gebonden aan maximaal 500 treffers. Misschien dat zo'n "woordenwolk" toch veel mensen afschrikt. In ieder geval denk ik dat het gebruik van de AB vanuit Tresoar meer gepromoot zou moeten worden.
Ben wel nieuwsgierig naar de ervaringen van de OBA met My discoveries; weet iemand daar wat van? Ik heb ook nog even een kijkje genomen in WorldCat. Kwam daar een aantal interviews en zelfs mijn afstudeerscriptie tegen. Grappig. En zou de erudiete, bijna ex-collega FB zich zelfs in deze materie hebben verdiept....?
Tenslotte nog een tip voor de beleidsbepalers van Tresoar. Naar aanleiding van een bericht op mijn facebook en een advertentie in de Leeuwarder Courant afgelopen vrijdag, even een kijkje genomen op de site van Academy Noord. Kunnen we daar nog wat mee doen?

Genealogie is wel mijn ding

Vanuit mijn functie bij de firma Tresoar, het coordineren van projecten die o.a. tot doel hebben genealogische gegevens te ontsluiten, heb ik veel met deze dingen en sites te maken. Moet wel bekennen dat ik mij prive niet bezig houdt met stamboom-onderzoek. Namens Tresoar zit ik in de gebruikersraad van Genlias, de website die in de loop van dit jaar samen met de Digitale Stamboom op zal gaan in de nieuw te vormen website WieWasWie. Op deze site zal het ook mogelijk zijn stamboom-gegevens op te slaan compleet met bijbehorende documenten, een functionaliteit die momenteel al mogelijk is op stamboomnederland van het CBG. Voor al deze sites geldt echter: neem niet klakkeloos gegevens van anderen over, maar check ze ook alsnog nog aan de hand van de originele bronnen.
Fora zijn een uitstekend hulpmiddel als je even vast zit in je onderzoek. Bijna dagelijks kijk ik even op ons eigen Tresoarforum. Soms reageer ik op vragen en/of opmerkingen van bezoekers of plaats zelf een bericht met voor genealogen interessante informatie. Zoals Andrys in zijn blog ook al aangaf, is het forum toch nog tamelijk onbekend bij veel Tresoarianen helaas. Uiteraard heeft deze cursus daar verandering in gebracht :). Andere bekende fora zijn Friesland genealogie en het door Rob genoemde Stamboom Forum. Type bij deze laatste site rechtsboven, bij zoeken naar "Tresoar" in en je zult zien dat er veel over ons wordt gesproken.... Wat mij telkens opvalt is hoe snel bezoekers een berichtje van het enne forum oppikken en op een andere plaatsen. Prima als mensen elkaar op deze manier helpen. Wat Tresoar betreft zijn we op dit vlak een van de koplopers in Nederland. Via databases op onze site zijn al meer dan 5 miljoen records met persoonsgegevens beschikbaar. Door het invoerwerk van de vrijwilligers, groeit dit aantal nog steeds! Zo komen in de loop van dit jaar bijv. ook de eerste gegevens uit Sonttolregisters beschikbaar. We zijn aangesloten bij landelijke en regionale initiatieven waarbij natuurlijk ook Alle Friezen niet onvermeld mag blijven. Dit alles is iets waar we met zijn allen best een beetje trots op mogen zijn!




zondag 13 februari 2011

Hier zit muziek in!

Een nadeel van de 23-dingen cursus vind ik de confrontatie met het verleden. Ding 20 brengt mij ca. 25 jaar terug in de tijd. Op vrijdagmiddag de Top-40 beluisteren, middels cassettebandjes je favoriete nummers opnemen en dan was het de kunst tijdig op stop te drukken voordat de dj er weer doorheen ging praten... We worden oud. Nu heb ik thuis de radio nog maar weinig aan staan. Als ik muziek wil luisteren staat de tv aan met MTV, TMF of de computer met YouTube. Moet eerlijk bekennen dat een MP3 ook niet aan mij is besteed. Vroeger kocht ik ook bijna nooit cd's. De laatste 2 grote concerten waar ik ben geweest waren Muse in Rotterdam en Rammstein op Pinkop. Uiteraard staan die op Last.fm, maar een regionale grootheid als zanger Rinus (helaas?) niet. Via Grooveshark heb ik een play-list aangelegd met een aantal favoriete nummers. Ga ik zeker vaker gebruiken. Tja wat kunnen we hier als Tresoar nu mee? Wij hebben wel cd's van Friese artiesten, maar of deze veel worden uitgeleend geen idee. Lijkt me dat we daar wel meer mee kunnen doen maar of Last.fm, spotify ed. daarvoor de juiste kanalen zijn, heb ik gezien de samenstelling en interesses van onze bezoekers mijn twijfels.

zondag 6 februari 2011

Social networks is zo 2011!

Voor mij is dit het meest bekende ding. Reeds enige tijd is Tresoar actief op Hyves en sinds een half jaar ook op facebook. De beide Hyves accounts, een vrienden hyves en een publieke Hyves, worden op dit moment door mij beheerd. Voorheen deed ik dat samen met Albertien. Regelmatig check ik de mail of plaats een nieuwsberichtje. Op de vrienden Hyves kunnen mensen een krabbel plaatsen, maar we zouden ook met die vrienden kunnen chatten. Toen afgelopen donderdag een deel van de lidmatenregisters online ging op onze website, heb ik namens Tresoar ook een berichtje geplaatst op de genealogie Hyves met ruim 900 leden. Bereiken we gericht een doelgroep, waarvan de leden ook weer vrienden hebben en zo krijg je het olievlekeffect. Maar er kan nog meer. Het zou goed zijn om zaken te linken, bijv. een twiterbericht ook plaatsen op zowel Facebook als Hyves, maar ook een koppeling aan een eventueel toekomstig Tresoarblog. Of we zouden geregeld prikkelende stellingen kunnen poneren, waarop bezoekers kunnen reageren. "Het zou voor de geschiedenis van Friesland beter zijn geweest als de slag bij Warns in 1345 was verloren." Als we besluiten hier op in te zetten, moeten we dit structureel gaan aanpakken. Privé heb ik sinds december 2006 een Hyves account en sedert april 2010 ook eentje op facebook. Ik maak er veelvuldig gebruik van om contacten te onderhouden met familie en vrienden in binnen- en buitenland. Altijd ben ik mij er van bewust welke informatie ik prijs wil geven in de voor iedereen leesbare krabbels en berichten. Moet toegeven; het werkt behoorlijk verslavend :). Juist door die sociale media ontmoet ik vaker mensen in levende lijve. Ja ook daar heb ik nog steeds tijd voor!! Dit is een nieuwe vorm van communicatie, zoals de introductie van bijv. de telefoon dat jaren geleden ook was, die meer en meer ingebed raakt in het sociale verkeer tussen mensen. Zo spelen sociale media een belangrijke rol bij de recente gebeurtenissen in Egypte. Het is niet bedreigend, maar biedt juist veel nieuwe mogelijkheden. Kortom: neffens my zijn social networks/media leuk!

dinsdag 1 februari 2011

Facebook start Places-kortingen in Europa

Een beetje vooruitlopend op de release van aanstaande vrijdag, kwam ik onderstaande bericht tegen:

Bron: Webwereld, dinsdag 1 februari 2011

Facebook biedt zijn kortingssysteem met mobiel inchecken nu ook in Europa aan. Gebruikers krijgen op hun telefoon aanbiedingen als ze inchecken op winkelpagina's. Facebook startte in november met de mobiele kortingen bij inchecken op Places, een functie waarbij duizenden openbare plekken op Facebook een eigen pagina hebben. Facebook lanceert het systeem nu ook in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje, meldt The Next Web. Ook start de dienst in Canada. Winkeliers kunnen kortingen of gratis producten weggeven. Ook het doen van een donatie aan een goed doel is mogelijk na meerdere keren inchecken. Facebookgebruikers kunnen kortingspunten sparen of een beloning krijgen als ze vrienden naar ook op een bepaalde plek laten inchecken.

Van Starbucks tot H&M

Een van de bedrijven die de kortingen gaat aanbieden is de koffiezaak Starbucks, ook actief in Nederland. Starbucks-klanten krijgen gratis koffie na inchecken op Facebook Places. Klanten van een sushiketen krijgen een gratis gerecht en Mazda biedt 20 procent korting op een auto. Mobiele telefoonaanbieder o2 geeft prijzen weg en fans van de r&b-zanger Usher krijgen korting op zijn muziek als ze inchecken in het o2 Arena-stadion in Londen. In de VS bieden onder meer H&M, Gap, Macy's, McDonalds en North Face kortingen aan via Facebook Places. De nieuwe locatiefunctie is een concurrent voor mobiele diensten als Foursquare en Gowalla, die in Europa nog niet zo populair zijn als in Amerika. Eerder deze maand ging ook bierbrouwer Heineken in zee met Foursquare. Inchecken in Heineken-kroegen levert spaarpunten op. Facebooks Places-functie werkt via touch.facebook.com of de Facebook-apps voor iPhone, Blackberry, Android, HP WebOS en Windows Phone 7. Wanneer Places naar Nederland komt is nog niet bekend.